Ferrenzo.nl

zondag 3 mei 2009

Verlenging versnellingspook

De Mini Van heeft van mij een mooie KAD quick-shift pook gekregen. Die zorgt voor kortere schakelwegen en een lekker sporty gevoel. Een nadeel van de pook is dat 'ie wat naar links hangt. Handig voor de rechts gestuurde thuismarkt, het zorgt voor meer beenruimte voor de bestuurder, maar voor ons links rijders is het minder handig. Zie hieronder twee foto's van deze quick-shift in de praktijk met de pook  respectievelijk in de 1ste en in de vierde versnelling.


Het is krap! De foto's zijn gemaakt met mij achter het stuur, slechts 1 meter 80 lang en 68 kg schoon aan de haak. Langere of zwaardere menschen komen serieus klem te zitten. Het gebrek aan ruimte wordt nog verergerd door het verlaagde stuur. Maar daar wil ik niets aan veranderen...

Een ander nadeel is dat het schakelen nu best zwaar gaat. Is het glas half vol dan kun je ook zeggen dat het lekker direct is. Prima te doen voor een geoefende rijder, maar Hilde zou er best problemen mee kunnen hebben. Anders gezegd, het kan geen kwaad als het schakelen wat soepeler gaat. En als de pook tegelijk iets dichterbij het stuur zou staan.

De oplossing voor beide problemen heb ik gevonden in a) het verlengen van de pook en b) het iets naar rechts draaien ervan. Let's go!


De mooi verchroomde pook doormidden geslepen. There's no turning back now!


De pook is verlengd met 12 cm. Het tussenstuk komt uit de stang die in een vroeger leven het schakelhuis verbond met de motor. Een mooi stevig, massief stuk rond ijzer, op een paar tienden van een millimeter na de juiste diameter.


Zie hierboven het resultaat. Weer met mij achter het stuur en de pook in respectievelijk de 1ste en vierde versnelling. Er is nu veel meer ruimte, maar tegelijkertijd zit de pook dichter bij het stuur. En het schakelt ook nog eens een stuk fijner!


Hier een blik van opzij, met de schakelpookhoes weer ge├»nstalleerd. Zie hoe mooi hoog de pook nu zit.

Een proefrit bevestigt dat het goed is. Het schakelen gaat een tandje soepeler en het is heerlijk dat de pook zo dicht bij het stuur zit.

De volgende stap is het verlengen van de stuurkolom. Dit doe ik in combinatie met het toevoegen van een quick release voor het stuurwiel. Die heb ik gekocht als extra diefstal beveiliging, met als positief bijeffect dat het stuurwiel dichterbij komt te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten