Ferrenzo.nl

maandag 6 april 2009

Instellen caster met iPhone

Het instellen van caster (voor uitleg wat caster is, zie tekening rechts) op de voorwielen is een lastige klus, omdat de hoek die gemaakt wordt moeilijk meetbaar is. Normaal gesproken gebruik je hiervoor specialistische apparatuur of een een hulpmiddel in de vorm van een kaart waarbij je de wielen achtereenvolgens 20 graden naar links en 20 graden naar rechts stuurt. Deze apparatuur heb ik niet, wel een iPhone met een versnellingsmeter. Deze uitleg gaat over het instellen van caster, maar is ook van toepassing op het instellen van camber. Alleen is procedure dan nog eenvoudiger, de plank heb je niet nodig.

Maak kennis met iHandy Level. Een gratis iPhone of iPod Touch applicatie waarmee je precies hoeken kunt meten. Het werkt simpel:
  1. Je start het programma op
  2. Plaats de iPhone op een vlakke ondergrond of zijkant
  3. Druk op het kalibreer knopje
  4. Plaats de iPhone tegen het te meten vlak
  5. Lees de hoek in tienden van graden nauwkeurig van het scherm af
De grote voordelen van deze methode t.o.v. een echte waterpas is dat de ondergrond niet waterpas hoeft te zijn en dat je een echte waarde in graden meet. Een waterpas geeft immers alleen aan dat je niet waterpas staat, maar niet hoeveel graden je afwijkt.

Camber is heel eenvoudig te meten, gewoon de telefoon tegen de zijkant van het wiel houden. Caster is iets minder eenvoudig, maar net zo goed te doen. De oplossing is de plank zoals hiernaast is te zien.

Belangrijk bij de plank is dat de linker-, onder- en rechterkant haaks staan ten opzichte van elkaar. De onderkant gebruik je voor het kalibreren op de vlakke ondergrond, de rechterkant steunt op de moeren van de fuseekogels en de iPhone steunt tegen de linkerkant.

In de plank zijn twee stukken weggezaagd. De grote voor het ontwijken van de remklauw, de bovenste voor de schokdemper. De maten staan grofweg op de plank aangegeven.


Stap 1: Zorg voor een vlakke ondergrond. In dit geval heb ik het linker wiel van de Mini op een dikke plank gereden, er zitten een paar lichte krommingen in de vloer van mijn garage. De rechter staat op een even dikke verhoging. Het stuur is zover mogelijk naar links gedraaid, om ruimte te maken voor de plank. De plank zelf staat nu vlak op de grond.

Stap2: Met de plank vlak op de grond is het tijd om de iPhone te kalibreren. Het is niet meer dan de telefoon rechtop houden, tegen de plank drukken en op de kalibeer knop drukken.

Stap 3: Vervolgens druk je de plank me zowel de boven- als de onderkant tegen de fuseekogelmoeren aan, let op dat je de telefoon nog steeds rechtop hebt en lees de hoek af. In dit geval 5,3 graden. Dat is een tikje veel camber, na deze foto heb ik het terug geschroeft naar 4,0 graden. Nog veel, maar de praktijk zal uitwijzen of het bevalt.

Hopelijk heb je iets aan deze uitleg. Laat een bericht achter als je deze methode zelf een keer succesvol hebt toegepast, het lijkt me leuk om ervaringen hiermee te lezen.


1 opmerking:

  1. Ik gebruik het om schilderijen / posters recht te hangen :)

    BeantwoordenVerwijderen