Ferrenzo.nl

zondag 3 augustus 2008

Motor schoongemaakt en geverfd

Gisteren zag je foto's van de nieuwe, lelijke motor, vandaag ben ik bezig geweest om de motor mooi te maken. In ieder geval mooi genoeg om het een half tot een heel jaar waardig in de Van uit te houden.

Ik ben begonnen met het schoonmaken van het hele blok. Als eerste heb ik het blok met water afgespoten. Een Mini lekt nogal wat olie en die olie koekt overal aan en verzamelt vuiligheid. Deze dikke drab is goed te verwijderen met wasbenzine, dus daar ben ik daarna mee verder gegaan. Een bakje wasbenzine, een afwasborstel en wat zweet is genoeg om dit weg te halen. De restanten hiervan heb ik verwijderd via een ronde met water en zeep, daarna alles nog een keer langs met een goede ontvetter en als laatste het hele blok gewassen met water en St. Marc. Zier hieronder het resultaat.

p1060924.jpg

Dat ziet er al een stuk beter uit. Goed te zien is de originele gele kleur van het blok, maar ook dat het bovenste deel goed verroest is. Hier komt het meeste water (en in de winter zout) terecht en dat kun je zien.

p1060925.jpg

Ook de achterkant ziet er al veel beter uit. De originele gele verf was hier het minste aangetast. Aan de ene kant komt hier weinig water, aan de andere kant lekt het blok hier zoveel olie dat roest zo wie zo geen kans krijgt. :-)

Toen het blok goed was gedroogd was het tijd voor twee lagen goudgele Hammerite (hamerslag) op het blok en zwarte Hammerite op andere delen. Zie hieronder weer het resultaat.

p1060926.jpg

Niet verkeerd, toch? Het had netter gekund, maar dat was niet het doel. Het belangrijkste was dat het niet volkomen zou misstaan in de Van en dat is, wat mij betreft, wel gelukt. Het is altijd raar om een motor zo kaal te zien, met zulke strak geverfde delen. Gelukkig gaat dat beeld er zometeen wel weer vanaf, als er meer onderdelen opzitten

p1060927.jpg

En hier een blik op de achterkant. Ik kon het niet laten het achterste deel van het blok ook te verven, ook al wordt dit nooit meer zichtbaar.

De volgende stap wordt het aansluiten van de missende onderdelen (dynamo, bobine, bougies) en dan een poging te doen buiten de motor het beest tot leven te wekken. "Beest", omdat enige vorm van demping in het uitlaattraject zal ontbreken. Ik heb er al zin in!

1 opmerking: