Ferrenzo.nl

zaterdag 12 juli 2008

Ascaso Dream - Naked portafilter

Sinds een aantal maanden staat er bij ons een hele mooie espresso machine in de keuken met bijbehorende molen. Het is een Ascaso Dream in koe-print. In de tussentijd heb ik geleerd dat het maken van een goed espresso een vak apart is. Als je je er in verdiept gaat er een nieuwe wereld voor je open...

Het belangrijkste bij een goede espresso is natuurlijk de basis: de koffieboon. Die moet naast van goede kwaliteit vooral zeer recent gebrand zijn. Bij het maken van een espresso draait het om het extraheren van de juiste stoffen uit de vers gebrande boon. Het malen luistert bijvoorbeeld heel nauw, net als de tijd dat het hete water langs de gemalen koffie loopt. De meeste variabelen kun je controleren (tijd, temperatuur, versheid bonen, etc.), maar de verdeling van de koffie in het bakje, de portafilter, niet. Het water dat door het filter stroomt wordt in een afgesloten deel van de filterhouder opgevangen en stroomt via twee openingen aan de onderkant naar buiten. Je kunt niet zien of het gelijkmatig verdeelt naar buiten komt. Stroomt het water meer langs een bepaalde kant, dan worden daar meer en ook teveel stoffen aan de koffiebonen onttrokken, terwijl al het lekkers aan die andere kant van het filter achter blijft. Dat zorgt voor een, zeg maar, sub-optimale smaak.

Om dit proces te controleren hebben slimme mensen de naked portafilter (NPF) bedacht. Zie hieronder een filmpje van zo'n NPF in gebruik:Natuurlijk wil ik zelf ook aan mijn barista skills werken, dus heb ik een extra portafilter gekocht en deze op de freesmachine gezet om de bodem eruit te halen.

Op de foto links heb ik de filterhouder onder de freeskop op de roterende houder gezet. Het is de bedoeling om met een kleine frees de bodem eruit te halen. Het materiaal is koper, dus dat moet redelijk makkelijk gaan.

Om te testen of het frezen gaat heb ik eerst het stukje schroefdraad weggefreesd. Het ging prima, dus door met het grote werk!

De volgende stap was een grotere cirkel, langs de buitenkant van het filter. Op de foto rechts zie je het resultaat, het laatste stukje zit nog net vast. Als je goed kijkt zie je dat de het gefreesde oppervlak vrij grof is. Er zit wel wat speling in de freesmachine en kop. Het oppervlak is gladder te maken door er nog een keer een paar tiende van een millimeter vanaf te halen.

De bodem is eruit geslagen met een kleine tik van een hamer, daarna heb ik de frees nog een keer heel dunnetjes langs de wand gehaald. Nu is het ruwe er vanaf en is er een heel mooi glad oppervlak achter gebleven. De scherpe, bovenste rand is nog wel wat grof, dat zijn kartels van het chroom wat is weggeslagen. Dit heb ik glad gemaakt met een schuurpapier, korrel 180.

Zie rechts het resultaat, met het filter toegevoegd. Het is erg netjes geworden, al zeg ik het zelf... :-)

Het eindresultaat: in de Ascaso Dream met onder de NPF de originele. Die laatste blijft gewoon in gebruik, voor als er twee kopjes tegelijk moeten worden gemaakt. De nieuwe is te gebruiken bij een dubbele espresso.

Binnenkort, als alles goed gaat, maak ik zelf een filmpje van een NPF extractie.

4 opmerkingen:

 1. Ow ow ow, maak die mini nou toch eens af ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aloha, op meerdere US sites ook mensen met skills gezien die een bottomless portafilter aan het maken zijn, ik heb echter een zelfde afwijkende dream als jij, de chrome editie. Ben dus op zoek naar een bottomless, weet jij of ze inmiddels ergens te koop zijn? kan ik er een bij jou bestellen =o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De mijne is te koop voor 40 Euro. Ik heb de espresso machine geupgrade en kan mijn eigen NPF niet meer gebruiken. Mail me op thimo@ferrenzo.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. GEZOCHT ASCASO DREAM EXPRESSO - FILTERHOUDER

  ronnywongfat@msn.com
  0624488433

  BeantwoordenVerwijderen