Ferrenzo.nl

zondag 1 juni 2008

Opknapbeurt kachel

De oude kachel van de Van was flink roestig, ondanks dat dat ding altijd in de auto heeft gehangen. Een jaar of twee geleden had ik de kachel al een tikje gemodificeerd (zie deze en de volgende pagina's in het fotoalbum), nu was het dan tijd om hem weer mooi te maken. Met verfafbijt heb ik de resterende verfresten verwijderd (dat ging nog best lastig), met schuurpapier het meeste roest verwijderd en met wasbenzine het geheel schoongemaakt. Zie hieronder het resultaat.

p1060694.jpg

Als eerste gaat er op het deels kale, deels nog licht roestige, ijzer een laag Owatrol CIP (de Owatrol olie vermengt met menie). De handleiding hiervan geeft aan dat het spul goed werkt op en het beste hecht aan lichte roestvorming. Daarom had ik de spullen dus niet helemaal roestvrij gemaakt.

Om het egaal aan te brengen heb ik eindelijk eens mijn airbrush uit de kast gehaald. Deze ligt in de foto onderaan in beeld en is aangesloten op de normale compressor. Het is de bedoeling een zo dun, maar egaal mogelijk laagje Owatrol aan te brengen, dit twee dagen te laten drogen en dan grondverf te spuiten en dit glad te schuren. Daarna kan de zwarte zijdeglans verf erop.


p1060696.jpg

Zie hierboven het resultaat van een uurtje oefenen met de airbrush. In het begin ging het bijzonder slecht. Ik had de verf niet gefilterd en in de al wat oudere pot Owatrol zaten nogal wat schilvers en kleine vellen. Hierdoor zat om de haverklap de airbrush verstopt. Na een tijdje heb ik een nieuwe pot Owatrol opengemaakt en met deze verf hiermee ging het stukken beter! Werken met de airbrush gaat erg makkelijk en onverdund spuiten werkt het best (bij Owatrol dan, wat van zichzelf al vrij dun is). Deze laag is verre van perfect aangebracht, maar goed genoeg voor de roestbescherming. Glad maken op de zichtbare plekken doe ik over een paar dagen met grondverf en schuurpapier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten